BTW terugvragen

Als u zonnepanelen aanschaft, moet u daar ook 21% BTW over betalen. Deze belasting kun je bij de Belastingdienst terugvragen.


Zelf de BTW terugvragen

Als u zelf u BTW wilt terugvragen, moet u wel een aantal dingen doen. Om het makkelijker voor u te maken hebben wij de stappen om uw BTW terug te vragen op een rijtje gezet.


De 1e stap

U moet uzelf eerst aanmelden als een ondernemer. U moet u aanmelden als ondernemer omdat het alleen mogelijk is voor ondernemers om BTW terug te vragen. U bent ook ondernemer, aangezien u energie opwekt, maar niet alle opgewekte energie verbruikt u dus de overgebleven energie gaat naar de energiemaatschappij. Voor de energie die u levert aan de energiemaatschappij krijgt u geld, en daarom bent u ondernemer.

Als u zich gaat aanmelden als ondernemer moet u een formulier invullen. Dit formulier kunt hier vinden:

https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opg_zonnepaneelhouders_on0401z4fol.pdf


Als u het formulier ingevuld heeft moet u het formulier opsturen naar de belastingdienst. Daar zijn twee voorwaarden aan verbonden. Op de rekening van uw energieleverancier moet uw naam staan, en op de factuur van de zonnepanelen moet uw eigen naam staan.

Als de belastingdienst uw formulier binnen heeft gekregen, zullen ze uw formulier beoordelen. Uw krijgt binnen 10 dagen via een brief te horen of u als btw-ondernemer in het systeem staat. In de brief die u ontvangt is ook uw omzetbelastingnummer te vinden.


KOR

In het formulier dat u moet invullen om u aan te melden als ondernemer kunt u ook kiezen of u wel of niet deel wilt nemen aan KOR (kleineondernemersregeling). 


De 2e stap

U heeft waarschijnlijk al te maken gehad met de belastingdienst, en u rekeningnummer is daar waarschijnlijk al wel aanwezig, maar de belastingdienst mag uw rekeningnummer dat geregistreerd is niet gebruiken bij uw aangifte. Dus zorg ervoor dat u uw rekeningnummer (nog een keer) aangeeft bij de belastingdienst, dat kunt u doen door uw gegevens hier in te vullen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/rekeningnummer-wijzigen-doorgeven

Als u geen boekhouder of een ander tussenpersoon heeft, moet u uw contactgegevens bij uw eigen gegevens invullen. Er wordt ook gevraagd uw “subnummer” in te vullen. Dat zijn de twee nummers die na de B komen van uw omzetbelastingnummer, dit nummer staat in de brief die u van de belastingdienst heeft ontvangen. 


De 3e stap

Nu kunt u daadwerkelijk de echte officiële aangifte gaan doen. Van de belastingdienst krijgt u een digitale aangifte of een aangifte op papier. Bij de aangifte vult u alleen rubriek 1 en 5 in. Bij contactpersoon hoeft u niets in te vullen als u de aangifte zelf doet. Als u online een aangifte invult kunt u instellen dat u een melding krijgt wanneer u binnenkort weer een aangifte moet doen. Daarvoor kunt u de app BTW alert installeren.

Als u op papier aangifte doet krijgt u een brief waarop staat wat u moet invullen en wanneer u het moet opsturen naar de belastingdienst.

Nadat u uw aangifte heeft opgestuurd duurt het een paar weken, dan zak u een bericht krijgen van de belastingdienst over uw aangifte. Binnen 10 dagen nadat u dat bericht binnen heeft gekregen, zal de belastingdienst het geld op uw rekening storten. 

Voor een beter milieu

Begin vandaag nog!